Insights

Het opleidingsplan: noodzakelijk kwaad of uitgelezen kans voor L&D?

20231215-100303-lifeworx-IneDehandschutter.jpg

België hinkt achter op Europa op vlak van learning & development. We moeten sinds 1 januari 2023 meer tijd spenderen aan opleidingen door de arbeidsdeal en het opleidingsplan.

Het oorspronkelijke doel van de arbeidsdeal was nobel: organisaties aanzetten om te investeren in opleidingen. Helaas lijkt het nu zijn doel voorbij te schieten. HR- en L&D-medewerkers maken zich momenteel meer druk over het correct indienen en bijhouden van administratieve taken dan over het zorgvuldig organiseren van opleidingen en de ontwikkeling van medewerkers. 

We proberen echter het glas halfvol te zien en de positieve kant ook te belichten: een voordeel van deze wetgeving en opzet is dat het dialoog en communicatie binnen de organisatie stimuleert. Men moet nu wel gaan nadenken: hoe kunnen we aan de slag met opleidingen voor onze mensen?

Hoe dan ook, we moeten ermee aan de slag. In dit artikel proberen we je op weg te helpen met enkele praktische tips en je te helpen door de bomen het bos te zien. We gaan er hier even vanuit dat je bij de gelukkigen hoort die aan beide verplichtingen moet voldoen: het opleidingsplan en de registratie bij de FLA (Federal Learning Account).

 

Het opleidingsplan

Een opleidingsplan moet ver op voorhand gemaakt worden. Het is dus een statisch document, wat tegenstrijdig is met de filosofie op leren, ontwikkelen en jezelf en je organisatie snel wendbaar maken. Je weet waarschijnlijk nog niet welke opleidingsnoden er gaan zijn in november wanneer je bijvoorbeeld in je productiehal plots een defecte machine moet vervangen en daar opleiding voor moet voorzien.

Je moet je opleidingsplan nu al opmaken (tegen 31 maart 2024), en bewaren in je organisatie. Steek er werk in, maar steek meer werk in het uitwerken van je opleidingen zelf en het creëren van een leercultuur. 

Het format mag je zelf kiezen en het moet bijgehouden worden en afgestemd zijn met de ondernemingsraad en/of vakbond. Als je nog nooit een opleidingsplan hebt opgesteld, ga dan in gesprek met leidinggevenden en besluitvormers om te zien hoe het plan zo effectief en efficiënt mogelijk kan worden ingevuld. Ontdek wat er speelt op de werkvloer en hoe L&D kan bijdragen aan de behoeften van medewerkers. Daar ligt nog altijd de kern van de zaak, niet in het format van het document.

Bijhouden van opleidingsuren / dagen

Wat je wel goed zal moeten documenteren, is het aantal uur / dagen dat men spendeert aan een opleiding. Je zou gemiddeld per jaar aan 5 dagen moeten komen. Voor bepaalde sectoren – vooral productieondernemingen – is dat nu al geen probleem. HACCP opleiding, EHBO, veiligheidsopleidingen, ze zijn al ingeburgerd en worden al gepland. De moeilijkste oefening hier ligt eerder bij dienstenondernemingen.

De FLA (Federal Learning Account) voorziet een platform (dat live gaat op 1 augustus in plaats van 1 april, zoals eerder gecommuniceerd) om alles bij te houden. Je medewerker zal zélf ook een soort 'opleidingcv' hebben, dat van werkgever naar werkgever kan meegenomen worden. Hoe dat er zal uit zien en hoe dat in zijn werk zal gaan, is momenteel nog koffiedik kijken. Even in spanning afwachten dus.

 

Enkele tips om nu al mee aan de slag te gaan

  • Voorzie een systeem om je opleidingsuren en -dagen te laten loggen door je medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan een label in urenstatensysteem of een ‘verlofsoort’ in je HR platform. Op het einde van het kwartaal, kan je daar een overzichtje uithalen en zo de uren correct indienen.
  • Er zal ook wat manueel administratiewerk aan te pas komen. Bij elke opleiding die je organiseert, hou je best bij wie welke opleiding heeft gevolgd.
  • Voorzie zeker extra aandacht voor de specifieke doelgroepen, (50 + bvb). Uit alle communicatie blijkt dat de overheid daar extra op wil inzetten. Schenk er zelf dus genoeg aandacht aan en anticipeer erop.
  • Heb je een LMS of ander systeem die het toelaat om info bij te houden? Zoek dan nu al uit hoe je die info kan loggen en het systeem voor jou kan laten werken.

Wil jij moeiteloos voldoen aan de verplichtingen van de arbeidsdeal? Neem nu actie!